MIT, Böcek Popülasyonundaki Düşüşü Uçan Robotlarla Dengelemeye Çalışıyor
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları, böcek popülasyonlarındaki hızlı düşüş nedeniyle minik uçan robotlar tasarladı. Robotun saniyede ortalama 35 santimetre hızla uçabildiği belirtiliyor.
Arılar başta olmak üzere böceklerin nüfusundaki azalma, bitkilerin tozlaşması sürecinin de tehdit altına girebileceği anlamına geliyor. Böyle bir durumda Dünya’daki canlılığın da sonu gelebilir. Araştırmalar, böcek popülasyonlarındaki azalmaların yakın vadede küresel gıda stoğunun üçte birini riske atabileceğini gösteriyor.
Böcek Boyutunda Robotlar Böceklerin Yaşamını Tehlikeye Atan Çevresel Bozulmayı Azaltabilir
Bu krize karşı en iyi çözüm böceklerin yaşamını tehlikeye atan çevresel bozulmayı azaltmak ve iklim krizini tersine çevirmek. Ancak mühendisler ek bir önlem olarak böcek boyutunda uçan robotlar tasarlama yoluna da gidiyor. Şimdi de MIT’deki bir ekip, önceki tasarımlardan çok daha çevik olduğunu ve 100 kat daha uzun süre uçabildiğini söyledikleri yeni bir robot böcek tanıttı. Çırpan kanatlarla çalışan bu robot, hatta çift havada takla gibi karmaşık akrobatik manevraların da üstesinden gelebiliyor.
Projeye liderlik eden araştırmacı Kevin Chen, “Bu makalede gösterdiğimiz uçuş miktarı muhtemelen alanımızın şimdiye dek bu robotik böceklerle biriktirebildiği toplam uçuş miktarından daha uzun,” dedi. “Bu robotun iyileştirilmiş ömrü ve hassasiyetiyle, tozlaşmaya yardım etmek gibi bazı çok heyecan verici uygulamalara yaklaşıyoruz.”
750 Miligram Ağırlığındaki Robot, Saniyede 35 Santimetre Hızla Uçabiliyor
Singularity Hub’da yer alan habere göre yeni tasarım sadece 750 miligram ağırlığında ve her biri karbon fiber gövde, elektrikle çalıştırılabilen yapay kas ve kanattan meydana gelen modüllerden oluşuyor. Robotun saniyede ortalama 35 santimetre hızla uçabildiği belirtiliyor. Bu şimdiye dek bilinen en hızlı robotik böcek. Robot ayrıca yaklaşık 17 dakika boyunca havada asılı kalabiliyor.
Chen, “Alandaki diğer herkesin yapabildiğinden 100 kat daha uzun bir uçuş gösterdik, bu yüzden bu son derece heyecan verici bir sonuç,” diye konuştu. Şu anda ince bir kabloyla çalışan robotlar serbest hareket edemiyor. Ancak araştırmacılar, kanat sayısını azaltarak gövdeye piller, sensörler ve diğer elektronik bileşenler eklemeyi planlıyor.